Tuinhuis bij Utrecht

 

Op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug en het veenweidegebied ten noorden van Utrecht is een compacte, houten recreatiewoning gerealiseerd. Het ogenschijnlijk eenvoudige huisje heeft een archetypische uitstraling met een zadeldak, schoorsteen en houten gevelbekleding. Door de detaillering, maar ook door de asymmetrische hoofdopzet is een hoge mate van verfijning verkregen.

 

 

Het tuinhuis is tot stand gekomen door een bijzondere samenwerking tussen architectenbureau Zecc uit Utrecht en interieurarchitect Roel van Norel. Het basisconcept is ontworpen door Zecc, waarna Roel van Norel het plan in detail heeft uitgewerkt en bovendien grotendeels zelf heeft gebouwd.

 

 

Naadloos in het landschap

Bij de nieuwbouw is de fundering van het bestaande vakantiehuisje hergebruikt, net als de contouren ervan. Door het materiaalgebruik past het huisje naadloos in het omliggende landschap, een kalme, bosrijke omgeving. Het zadeldak is van natuurstenen, grijsgroene leien en de houten gevelbekleding is van Western Red Cedar.

 

Aan één zijde van het huis is de gevel geheel gesloten doordat de leibedekking van het dak doorgezet is in het verticale gevelvlak. De andere zijde is voorzien van beweegbare luiken en opent zich naar de groene omgeving. De luiken, die bekleed zijn met horizontale latten, regisseren de lichtinval en het zicht op de omgeving evenals zicht van buiten naar binnen. Met dichte luiken krijgt het huisje een gesloten karakter, mede door de horizontale latten van de luiken die doorlopen in de gevelbekleding. De compleet transparante voorkant van het huis richt zich op het open gedeelte van het landschap.

 

Slim geïntegreerd

Het voorste, open gedeelte bevat de gecombineerde keuken, woonkamer en eetkamer. In het achterste gedeelte, dat meer gesloten is, wordt geslapen. Schuivende panelen delen de ruimte op. Aan de lange, dichte zijde van het huis zijn voorzieningen als de keuken, badkamer, alle installaties, een houtkachel en verschillende kasten op een slimme wijze geïntegreerd in een eikenhouten wand. Iedere vierkante meter van het tuinhuis is doordacht en benut.

 

Bekijk meer foto's van het project

Informatie

Architect: Conceptontwerp Zecc architecten Utrecht;

Uitwerking en interieurontwerp: Roel van Norel

Aannemer casco: Oostenbruggen Aannemersbedrijf te Utrecht

Afwerking en interieur: Roel van Norel

Glaspuien en luiken: Van Hengstum te Houten

Fotograaf: Roel van Norel

Meer informatie: TasT projecten voor tastbaar erfgoed

E: roel@tasten.nl

T: 0355772741

 

Ook gepubliceerd op

www.zecc.nl

24 februari 2015

 

www.gradjevinarstvo.rs

2 maart 2015

 

www.dearchitect.nl

3 maart 2015 project van de dag

 

inhabitat.com

3 maart 2015

 

www.contemporist.com

5 maart 2015

 

smallhousbliss.com

7 maart 2015

 

e-architect.co.uk

10 maart 2015

 

www.archdaily.com

19 maart 2015

 

leibal.com

19 maart 2015

 

archiexpo.com

20 maart 2015

 

Urdesign

20 maart 2015

 

 

www.dafne.com

25 maart 2015

 

architectuur.bouwformatie.nl

maart 2015

 

blog.gessato.com

maart 2015

 

homeworlddesign.com

maart 2015

 

adelto

maart 2015